TTB: Yeni Özel Hastaneler yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptali için girişimde bulunulacak

Türk Tabipler Birliği: Özel Hastaneler Yönetmeliği Değişikliklerini Değerlendirdi

30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve özel hastaneler yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında Türk Tabipler Birliği (TTB) ön değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada bazı detaylar şu şekilde aktarıldı:

“Yeni düzenlemeler, eskinin istisnai halleridir”

Yayımlanan yönetmelikte yer alan pek çok hüküm, eski yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alınmıştır. Bu nedenle “yeni” olarak nitelendirilen düzenlemeler aslında eski düzenlemelerin istisnai halleri olarak değerlendirilmektedir. Vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemelerde de iyileştirmeler yapılmış ve özel sağlık kuruluşlarına kadro olanakları devam ettirilmiştir.

“Kadro dışı geçici tabip çalıştırma geniş bir şekilde korunmaktadır”

Yeni düzenlemede, sağlık personelinin özel hastane kadrosunda çalışırken sigortalı olarak çalışacağına dair açık bir düzenleme yer almaktadır. Ayrıca, “kadro dışı geçici tabip çalıştırma” konusu da detaylı bir şekilde ele alınmış ve geniş bir koruma altına alınmıştır. Buna göre faal muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde çalışmalarına olanak sağlanmıştır.

“Eski yönetmeliğin kısıtlamaları yeni düzenleme ile taşınmıştır”

Önceki yönetmelikte yer alan bazı kısıtlamaların yeni düzenlemeyle devam ettirildiği görülmektedir. Bu durum özellikle muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmeleri konusunda yaşanan kısıtlamaları içermektedir. Ayrıca, hizmet satın almalarına ilişkin düzenlemelerde de bazı yenilikler yapılmış ancak belirsizlikler devam etmektedir.

“Hukuka aykırı maddelerin iptali için hukuki girişimde bulunulacaktır”

Yeni düzenlemede yer alan bir diğer önemli konu ise palyatif bakım yataklarına ilişkin düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılmasının ardından, hukuka aykırı bulunan maddelerin iptali için gerekli hukuki adımların atılacağı belirtilmiştir.

Detaylı bilgi ve incelemeler için resmi kaynaklara başvurulması önerilmektedir.

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?