Sebze ve meyvenin başkentinde üretim başlamadan bitti: Çukurova’da ‘don’ felaketi

Doğu Akdeniz’de Soğuk Hava Dehşeti: Tarım Ürünleri Yok Oluş Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Türkiye genelinde etkili olan buz gibi hava koşulları özellikle Doğu Akdeniz’i vurdu. Adana, Mersin, Hatay’da don olayları nedeniyle tarım ürünlerinde büyük zararlar meydana geldi. Mersin’in Tarsus ilçesinde çiftçilik yapan Yılmaz Ölmez, özellikle sert çekirdekli meyvelerde büyük kayıplar yaşandığını belirtti. Narenciye türleri ve tarla bitkilerinin neredeyse tamamının zarar gördüğünü dile getirdi. Ölmez, “25 dönümlük nektari bahçemizde tek bir meyve kalmadı. Gelecek yıl için umut bağladığımız gözler de zarar gördü. Bu durum gelecek yılı da riske atıyor. Çiftçiler her yıl hasatla kredilerini ödüyor, ancak son 2-3 yıldır sert çekirdekli ürünlerde çiftçilerin yüzü pek gülmedi. Bu son felaketle en az 4 yıllık bir kaybımız var. Eğer destek verilmezse, insanlar üretimi bırakmak zorunda kalacak” uyarısında bulundu.

Gıda Güvenliği Tehlikede!

Adana’da narenciye üreticisi olan Selçuk Ramazanoğlu, don felaketi yaşanan bölgenin Türkiye’nin sebze ve meyve deposu olduğunu belirterek zararın büyük olduğunu vurguladı. Ramazanoğlu, yetkililerin acil bir destek planı oluşturması gerektiğini dile getirerek, “Tarım milli bir meseledir. Bu gidişle tarım arazilerinde ‘satılık’ ilanları görmemiz muhtemel. Bölge acil bir şekilde afet bölgesi ilan edilmelidir. Aksi takdirde çiftçiler bu yük altından kalkamayacak ve ülkenin gıda güvenliği tehlikeye girecektir.” açıklamasında bulundu.

Düşük sıcaklıkların yol açtığı zirai don felaketi hakkında konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, “Domatesten patatese, maruldan karpuza, narenciyeden nektarine ve sert çekirdeklilere kadar birçok üründe ciddi kayıplar yaşandı. Hava sıcaklığı -6 ila -8 dereceye kadar düştü ve ürünler büyük zarar gördü. Üreticilerin neredeyse ürünleriyle başlamadan bitmesine sebep oldu” dedi.

‘Bakanın Görmesi Gerek’

Doğu Akdeniz Bölgesi, yaş sebze, meyve ve turunçgil deposu olarak bilinir. Bu felaketin sadece tarıma ve çiftçilere değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük zararlar vereceğini belirten Tayakısı, “Bu durum üreticileri ve tüketicileri mağdur edecek. Tarla ve bahçelerimizde ürün kalmadı. Rekolte ciddi kayıplar yaşayacak ve ülkenin gıda egemenliği tehlikeye girecek. Bu felaketi aşabilmek ve yükün altından kalkabilmek için ulusal düzeyde bir seferberlik ilan edilmeli ve acil eylem planı hazırlanmalıdır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı bölgeye davet ediyor ve zararın boyutunu bizzat görmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Çiçeği burnunda damat Jeff Bezos’a kötü haber! 100 milyon dolar yatırım yapmıştı; Bir daha izine rastlanmadı

Jeff Bezos’un 100 milyon dolarlık desteğiyle geliştirilen ve metan gazı takibi yapan MethaneSAT uydusuyla iletişim kesildi. Uzmanlar, uyduya yeniden erişimin mümkün olmayabileceğini açıkladı.

Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a 13 yıl hapis

Rusya’da eski Savunma Bakanı Yardımcısı Timur İvanov, zimmetine 4 milyar ruble geçirdiği gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluktan 13 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı.

CHP’den ‘Kürt sorununun’ çözümü için komisyon önerileri: 35 kişi, eşit temsil, nitelikli çoğunluk, yasal güvence

CHP’den ‘Kürt sorununun’ çözümü için komisyon önerileri: 35 kişi, eşit temsil, nitelikli çoğunluk, yasal güvence

CHP İzmir İl Başkanı’nın dediği iddia edilmişti: ‘Cemil Tugay yüzünden buradayım’ sözlerine yalanlama

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı bazı iştiraklere yönelik bu sabah saatlerinde geniş kapsamlı bir operasyon gerçekleştirildi. Soruşturma çerçevesinde aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Son Dakika… Taksim araç ve yaya trafiğine kapatıldı

Son Dakika Haberi… Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Taksim Meydan, Gezi Parkı ve İstiklal Caddesi’nin Galatasaray Meydanı’na kadar bariyerlerle kapatıldığını açıkladı.

Antalya halı tarlasına döndü

Antalya’da araziler, yazın kavurucu sıcağında halı tarlasına dönüşüyor. Türkiye’nin dört bir yanından toplanan, güneşe serilerek solgun ve pastel tonlara büründürülen halılar, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 100 yıl önce dokunmuş koleksiyon değeri taşıyan nadide halılar ise 8 bin dolara kadar alıcı buluyor.