Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk Bilim İnsanı Deniz Kent, Sağlık ve Gıda Sektöründe Devrim Yaratacak Buluşlara İmza Atıyor

Türk bilim insanı Deniz Kent, ABD’de Silikon Vadisi’nde yaptığı opto-genetik çalışmalarıyla ilaç ve et sektöründe yeni bir devrin kapılarını aralıyor. Kent’in Prolific Machines Ar-Ge Laboratuvarı, hücreleri ışıkla kontrol etme yeteneği sayesinde kanserden demansa kadar pek çok hastalığa çare olabilecek antikor ilaçlarının üretimini maliyeti uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda, ünlü şeflerin de ilgisini çeken bu yenilikçi teknoloji, ışıkla kontrollü hücrelerden elde edilen yeni et çeşitlerinin yaratılmasını da mümkün kılıyor. Her şefin kendi damak zevkine göre tasarlayabileceği bu yenilikçi etler, hiçbir hayvana ait olmayan benzersiz tatlar sunuyor. Prolific Machines, Time Magazine tarafından 2024’ün en iyi icatları arasında gösterilirken, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan da destek görerek daha kaliteli ve uygun fiyatlı antikorlar üretmek için önemli bir adım atmış durumda.

“Işıklı Hücre Kontrolü, İlaç Üretiminde Devrim Yaratacak”

Deniz Kent’in öncülük ettiği optogenetik çalışmaları, hücrelerin ışığa duyarlı proteinler sentezlemesini sağlıyor. Bu sayede, hücrelerin ışıkla kontrol edilmesiyle daha güvenli ve kimyasal kullanımını azaltarak protein üretimini mümkün kılıyor. Bu sayede ilaçlar daha uygun maliyetlerle üretilebilirken, sağlık sektöründe çığır açacak yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Kent, bu teknolojinin ilerleyen yıllarda dünya genelinde ilaç üretimine yön vereceğini vurguluyor.

“Gerçek Etle Ayırt Edilemeyecek Yeni Et Çeşitleri Geliyor”

Et üretimi konusunda da iddialı olan Türk bilim insanı, ışıkla üretilen etlerin sağlıklı ve besleyici olacağını belirtiyor. Yatırımcılarla paylaştığı Wagyu eti deneyimi, yeni teknolojinin et üretiminde ne gibi olanaklar sunduğunu gözler önüne seriyor. Şeflerin bu teknolojiyi kullanarak kendi tasarladıkları et çeşitlerine ulaşabileceğini belirten Kent, her şefin kendine özgü etler yaratabileceğini söylüyor. Bu durumun lokantacılık sektöründe büyük bir devrime yol açacağını düşünen Kent, Türkiye’de de benzer fabrikalar kurmayı planladığını sözlerine ekliyor.

Related Posts

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

iPhone 17 Pro Max batarya kapasitesiyle rekor kırabilir

Apple’ın eylül ayında duyuracağı iPhone 17 serisi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Söylentilere göre, iPhone 17 Pro Max modeli, daha büyük bir bataryaya sahip olmak için bu yıl daha kalın ve ağır olacak. Bugün ortaya çıkan yeni sızıntılar, bu bataryanın ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.