Bağışıklığın sigortaları

Nasıl Bağışıklık Sistemi Güçlendirilir?

Sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudun direncinin güçlü olması oldukça önemlidir. Uzmanlara göre, bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalıkların kapıda olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, arjinin ve glutaton gibi önemli amino asitlerin bağışıklık sistemi için kritik olduğunu vurgulamaktadır.

Amino Asitlerin ve Bağışıklık Üzerindeki Etkileri

Hümoral bağışıklık sistemi için gerekli olan antikorların amino asitlerden oluştuğu bilinmektedir. Amino asitler, bağışıklık sistemi için hayati öneme sahiptir ve metabolik gereksinimlerin karşılanmasında önemli rol oynamaktadırlar. Özellikle arjinin ve glutaton gibi essansiyel amino asitlerin bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkilere sahip olduğu belirtilmektedir.

Güçlü Amino Asit Arjinin

Arjinin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ve büyüme hormonu salgılanmasını destekleyen önemli bir amino asit olarak bilinmektedir. Kan dolaşımını iyileştirerek bağışıklık hücrelerinin enfeksiyonlara karşı etkin bir şekilde savaşmalarına yardımcı olur. Ayrıca, T hücre ve doğal öldürücü hücre sayılarını artırarak bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkı sağlar.

Özellikle 30’lu Yaşlardan Sonra Önemli

Çoğu uzman, 30’lu yaşlardan sonra arjinin takviyesinin herkes için gereklilik haline geldiğini belirtmektedir. Arjinin alınması için kırmızı et, balık, süt ürünleri, fındık, ceviz, badem, tam tahıllar, kabak çekirdeği ve susam gibi besinler önemli rol oynamaktadır. Ancak, takviyelerin doktora danışılmadan kullanılmaması önemle vurgulanmaktadır.

Glutatyon Seviyelerinizi Yükseltin

Glutatyon, vücutta doğal olarak üretilen ve antioksidan özelliklere sahip olan önemli bir bileşiktir. Hücreleri serbest radikallerin zararlarından koruyarak bağışıklık sisteminin daha etkin çalışmasını sağlar. Glutatyon seviyelerinin düşük olması bağışıklık sistemini zayıflatırken, yüksek seviyelerin uzun ömür ve düşük kanser riski ile ilişkilendirildiği belirtilmektedir.

Glutatyon seviyelerini artırmak için, glutamin, sistein ve glisin gibi amino asitleri düzenli olarak almak önemlidir. Bu amino asitleri içeren besinlerin tüketilmesi, bağışıklık sisteminin doğal olarak güçlendirilmesine yardımcı olabilir.

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?