Baklavalık ve çerezlik fıstığı bir de dolu vurdu: ‘Bu yıl fıstık çok az olacak!’

Antep Fıstığı Üretiminde Gerileme: Şanlıurfa’da Hasarlar Devam Ediyor

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı ürettiğini ancak bu yıl beklenen rekoltenin düşük olacağını belirtti. Akbaş, özellikle Şanlıurfa’da yaşanan afet boyutundaki dolu yağışının ürünlere ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Akbaş, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kışın kuraklık ve son günlerde yaşanan dolu yağışının ürüne büyük zarar verdiğini söyledi. Geçen yıl varlık yılı olarak nitelendirilen bir dönemden geçilirken, bu yıl beklentilerin oldukça düşük olduğunu vurguladı.

Bu yıl rekolte beklentilerini 40 bin tona çeken Akbaş, kuraklığın yanı sıra karagöz oluşumunda yaşanan sıkıntının da gelecek yılın üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Karagöz oluşumunun azlığı nedeniyle gelecek yılın rekoltesinin daha da düşük olabileceğini belirtti.

Ülkemizde fıstıkta iki hasat dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında baklavalık olarak adlandırılan yeşil ürün toplanırken, Eylül ayında çerezlik olarak bilinen kırmızı kabuklu fıstıklar hasat edilir. Ancak bu yıl her iki dönemde de fıstık miktarının oldukça az olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbaş, çiftçilerin daha az hasarla atlatmaları için daha verimli tarım tekniklerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, damla sulamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, devlete ürünlerde meydana gelen dolu zararını ilettiklerini ve sahada gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi.

Son olarak, Akbaş, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımsal ürünlere uygulanacak taban fiyatların çiftçilere yardımcı olacağını belirtti. “Çiftçi desteklenmezse tarımdan uzaklaşır, bu da sektörümüzün istemediği bir durum” dedi ve devletin çiftçilere yardımcı olacağına inancını dile getirdi.

Related Posts

Altında fırtınadan önceki sessizlik! İşte içeride ve dışarıda beklenen o tehlikeler…

Altın fiyatlarında uzun süredir sabit bir görünüm izleniyor. Ancak değerli emtia küresel belirsizlikler, jeopolitik riskler ve para politikalarındaki gelişmelerle yön arıyor. Piyasalar, merkez bankalarının adımlarını ve siyasi dalgalanmaları yakından takip ederken içeride ve dışarıda altın fiyatlarını belirleyecek gelişmeler gün yüzüne çıkıyor. İşte altın fiyatlarında yeni rekorların ve dip seviyelerin görülmesine imkân tanıyacak o süreçler…

Turizmde ‘yüksek fiyat’ tehdidi: Umutlar güze kaldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 50 ülkeden turizm profesyonellerini katılacağı 25-26 Eylül tarihlerinde Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Turizm Fuarı’na (ITF) hazırlanıyor. TÜRSAB’ın stratejik …

Manisa’da Accell bisiklet işçileri greve çıktı!

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Manisa Şubesi’ne bağlı olan Accell Bisiklet işyerinde bugün (11 Temmuz Cuma) grev kararı hayata geçirildi. Sendika, 2022 yılında işyerinde örgütlenerek ilk toplu iş sözleşmesini imzalamıştı. İkinci dönem toplu iş …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …