Devletten aldığı destekle besi çiftliği kurdu

Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) girişimcilere birçok alanda hibe desteği sağlamaya devam ediyor.

Bu kapsamda 2 milyon 700 bin hibe alarak 800 büyükbaş hayvanlık besi çiftliği kuran 35 yaşındaki Karaduman, işletmesinde 15 kişiye istihdam sağlıyor.

Karaduman, yılda yaklaşık 1000 ton et üretimi yaptığı işletmesinde ve tarımda kullandığı elektriğini de çiftliğin çatısına kuracağı güneş enerji santraliyle karşılayacak.

Küçüklüğünden bu yana hayvanlarla ilgilenen Karaduman, AA muhabirine, annesinin isminin “Şeker” olduğunu ancak “Şeker Anne” olarak ün saldığını söyledi.

Annesinin hayvancılıkla uğraşması sayesinde doğduğu günden bu yana hayvanlarla iç içe olduğunu belirten Karaduman, “Bu çiftliği kurmamızın tek sebebi gübre yönetimi. Yaklaşık 2 bin dönüm bir arazi işliyoruz. Hayvandan çıkanı tarlaya, tarladan çıkanı da hayvana yediriyoruz. Bizim işletmemizde böyle bir sirkülasyon oluyor. Bu sirkülasyon olmadığı zaman pek bir kar olmuyor.” diye konuştu.

“Çiftliğimiz, tam anlamıyla modern bir et entegre tesisi”

Karaduman, 2021’de TKDK’ye başvuruda bulunarak çiftlik için yüzde 75 hibe desteği aldığını ifade etti. Hayvanları da Güney Amerika’dan satın aldığını vurgulayan Karaduman, şöyle konuştu:

“Çiftliğimiz kapalı alan olarak 5 bin 500 metrekarelik bir yeri kapsıyor. Şu anda 210 hayvanım var, kapasitemiz 800 büyük başlık. Hayvanların altı tamamen ızgaralı. Gübre sıyırıcılar gübre çukuruna çekiyor. Çiftliğimiz, tam anlamıyla modern bir et entegre tesisi. Çiftlik kurmak isteyen üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurumun hibe desteklerinden yararlansın, tavsiye ederim. Allah’a şükür işlerimiz çok iyi. Hemen yan tarafa 1500 başlık yeni bir çiftlik kuracağız. Onu da yaptıktan sonra süt besi çiftliği için de girişimlerimiz olacak. İleriye doğru planlı ve projeli çalışmalar yürütüyoruz.”

Related Posts

Altında fırtınadan önceki sessizlik! İşte içeride ve dışarıda beklenen o tehlikeler…

Altın fiyatlarında uzun süredir sabit bir görünüm izleniyor. Ancak değerli emtia küresel belirsizlikler, jeopolitik riskler ve para politikalarındaki gelişmelerle yön arıyor. Piyasalar, merkez bankalarının adımlarını ve siyasi dalgalanmaları yakından takip ederken içeride ve dışarıda altın fiyatlarını belirleyecek gelişmeler gün yüzüne çıkıyor. İşte altın fiyatlarında yeni rekorların ve dip seviyelerin görülmesine imkân tanıyacak o süreçler…

Turizmde ‘yüksek fiyat’ tehdidi: Umutlar güze kaldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 50 ülkeden turizm profesyonellerini katılacağı 25-26 Eylül tarihlerinde Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Turizm Fuarı’na (ITF) hazırlanıyor. TÜRSAB’ın stratejik …

Manisa’da Accell bisiklet işçileri greve çıktı!

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Manisa Şubesi’ne bağlı olan Accell Bisiklet işyerinde bugün (11 Temmuz Cuma) grev kararı hayata geçirildi. Sendika, 2022 yılında işyerinde örgütlenerek ilk toplu iş sözleşmesini imzalamıştı. İkinci dönem toplu iş …

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …