Gemlik Körfezi hayalet ağdan temizlendi

Yıllarca deniz tabanında kalan, balıkçılıkların kaybettiği ya da terk ettiği, deniz canlıları ve ekosistemi için hayati risk oluşturan, denizlerin görünmez tuzağı olarak adlandırılan hayalet ağların temizlenmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi başlatıldı.

Proje kapsamında 2014-2021 yılları arasında İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Mersin, Hatay, Adana, Muğla, Aydın, Rize, Sinop, Konya, Isparta, Antalya ve Ankara’da deniz ve göllerde kaybolan veya terk edilen av araçları çıkarılarak, ekosistemin sürdürülebilirliği sağlandı.

Elde edilen başarıyla projeye iç sular da dahil edildi. 2022 yılında ilk kez akarsularda da hayalet av araçlarının temizlenmesi çalışmalarına başlandı. Balıkçılarla yapılan görüşmelerle kaybolan ağların yerleri belirlenerek, ilgili STK’lar, balıkçılar, belediyeler ve üniversitelerin de desteğiyle hem denizlerde hem de iç sularda proje yürütüldü.

MÜSİLAJ DÖNEMİNDE 1 MİLYON METREKARE ALAN TARANDI

2021 yılındaki müsilaj döneminde de Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli, İstanbul ve Yalova’da yürütülen çalışmalarda, 1 milyon 699 bin 68 metrekare alan taranarak, 85 bölgede, 211 bin 300 metrekare ve 16 sepet, algarna ve benzeri terk edilmiş av aracı sulardan temizlendi.

DALGIÇLAR GÜNDE 15 DALIŞ YAPTI

2024 yılında Gemlik Körfezi’nde 494 bin 750 metrekare deniz alanı tarandı.

Günde ortalama 15 dalış yapan dalgıçlar, 24 bin 750 metrekarelik hayalet ağı temizledi. 2 fiber tekne ile 3 çapanın da aralarında olduğu, 7,5 ton atık av aracı ise denizden çıkarılarak geri dönüşüme kazandırıldı.

9 SENEDE 50 BİN METREKARE HAYALET AĞ ÇIKARILDI

Deniz kirliliği, hayalet ağlar ile mikroplastikler gibi deniz ekosistemini tehdit eden unsurlara karşı mücadele veren, aynı zamanda sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını teşvik ederek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan projenin uygulandığı 9 senede ise Bursa’da, toplam 2 milyon 235 bin 500 metrekare deniz alanı titizlikle tarandı.

Toplam 50 bin 250 metrekare hayalet ağ denizden çıkarıldı.

Related Posts

Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ifadesi: 75 metre kare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz

Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ifadesi: 75 metre kare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz

Demografik alarm: Türkiye 2040’ta yaşlılar ülkesi olacak

TÜSİAD tarafından kamuoyuyla paylaşılan ve PwC Türkiye tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’nin hızla yaşlanan nüfusuna dikkat çekiyor. Dünya ortalamasına göre 10 yıl daha erken yaşlanıyoruz.

Operasyonlar Antalya’ya sıçradı: Manavgat Belediye Başkanı gözaltında!

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ve belediye yöneticileri, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Belediyenin etrafı Çevik Kuvvet ekipleri tarafından sarıldı.

Çiçeği burnunda damat Jeff Bezos’a kötü haber! 100 milyon dolar yatırım yapmıştı; Bir daha izine rastlanmadı

Jeff Bezos’un 100 milyon dolarlık desteğiyle geliştirilen ve metan gazı takibi yapan MethaneSAT uydusuyla iletişim kesildi. Uzmanlar, uyduya yeniden erişimin mümkün olmayabileceğini açıkladı.

Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a 13 yıl hapis

Rusya’da eski Savunma Bakanı Yardımcısı Timur İvanov, zimmetine 4 milyar ruble geçirdiği gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluktan 13 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı.

CHP’den ‘Kürt sorununun’ çözümü için komisyon önerileri: 35 kişi, eşit temsil, nitelikli çoğunluk, yasal güvence

CHP’den ‘Kürt sorununun’ çözümü için komisyon önerileri: 35 kişi, eşit temsil, nitelikli çoğunluk, yasal güvence