İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta ikamet eden 66 yaşındaki bir bireyin testisinde 20 santimetre çapında tümör tespit edildi.

Karnına kadar yayılan kütlenin geç fark edilmesi sebebiyle bireyin tedavi süreci zorlaştı. Uroloji ve Androloji Uzmanı Dr. Mustafa Yeter, benzer durumların önüne geçmek için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri gerektiğini vurguladı.

“BİREY ŞİKÂYETİNİ GİZLEMİŞ, KÜTLE KARNINA YAYILMIŞTI”

Dr. Yeter, bireyin yaklaşık 6 aydır testisindeki kitleyi fark ettiğini ancak durumu sakladığını belirterek, “Bize ulaştığında yalnızca idrar problemi vardı. Genel muayene sırasında sol testiste 20 santimetreye ulaşan bir kitle tespit ettik. Bu kitlenin karın boşluğuna ve diğer organlara yayıldığı da test sonuçlarında ortaya çıktı” dedi.

“KENDİNİZİ KONTROL EDİN”

Bireyin daha önce çeşitli sağlık merkezlerine gittiğini ancak şikâyetini açıkça ifade etmediğini belirten Dr. Yeter, “Erken aşamada yapılacak basit bir muayene bu süreci çok daha kolaylaştırabilirdi. Ne yazık ki, hasta ancak hastalık yayıldıktan sonra detaylı bir incelemeye tabi tutulabildi” dedi.

Erkeklerde testis tümörlerinin genellikle ağrısız bir kitle şeklinde ortaya çıktığını ve fark edilmesinin güç olmadığını vurgulayan Dr. Yeter, “Meme kanserlerinde olduğu gibi erkekler de periyodik olarak kendilerini muayene etmeli. Şüpheli bir kitle fark edildiğinde, utanmadan ve ertelemeden mutlaka bir hekime danışılmalı. Ayrıca klinisyen meslektaşlarımız genel fizik muayeneyi atlamamalı. Birçok hastalık, dikkatli bir muayene ile erken aşamada tespit edilebilir. Bu şekilde hem tanı süreci hızlanır hem de tedavi daha kolay hale gelir” ifadelerini kullandı.

Ameliyatla çıkarılan tümörün patolojik incelemeye gönderildiğini belirten Dr. Yeter, sonuçların ardından uygun onkolojik tedavinin başlatılacağını ekledi.

Related Posts

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?