Mevduatta parası olanlar dikkat: Aylık getiri değişti: Bankalardan faiz ayarı

Banka Mevduat Faizleri Düşüş Trendinde!

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2024’ün en popüler yatırım araçlarından biri olan banka mevduatları, 2024’ün son çeyreğinde faizlerdeki düşüşle dikkatleri üzerine çekiyor.

2 Ay Üst Üste Faiz İndirimi!

Aralık ayında Merkez Bankası, 250 baz puanlık sürpriz bir faiz indirimiyle başladı ve geçtiğimiz hafta aynı oranda bir indirim daha gerçekleştirdi. Bu durum, politika faizinde son 2 ayda 500 baz puanlık bir düşüşe işaret ederek faiz oranlarını %45 seviyesine çekti.

Bir Sonraki Toplantı Mart Ayında

Merkez Bankası, bu yıl 12 toplantı yerine 8 kez faiz kararı için toplanacak. Bir sonraki toplantı 6 Mart tarihinde yapılacak. Banka böylece şubat ayını pas geçmiş olacak.

Faizler Yüzde 50’nin Altında

Merkez Bankası’nın geçen hafta faiz indirimine gitmeden önce, bankalarda mevduat faizleri genellikle yüzde 50 civarında seyrediyordu. Ancak Merkez Bankası’nın kararının ardından mevduat faizlerinde bir gerileme yaşandı.

‘Mevduat Faizlerinde Düşüşün Önü Açıldı’

Ekonomist Hikmet Baydar, mevduattan çıkanlar için daha cazip bir yatırım aracını milliyet.com.tr’ye açıklarken şunları söyledi: “Aralık ayında yüksek mevduat faizleri, daha çok bilanço düzenlemeleriyle ilişkilendiriliyordu. Ancak ocak ayında bu gereklilik ortadan kalktı. Bunun yanı sıra TCMB’nin fonlama faizleri de 250 baz puan civarında düşünce mevduat faizlerindeki düşüş ivme kazandı.”

Faiz Kararı Sonrası Mevduat Faizlerinde Düşüş Ne Kadar Oldu?

TCMB verilerine göre politika faizi indirimleri, farklı vadeler için farklı olmasına rağmen bileşik faiz cinsinden, kısa vadeli mevduatlarda 2,5 puan, 3 aylık mevduatlarda 5 puan ve 6 aylık mevduatlarda 10 puan civarında bir düşüş yaşattı.

Gözler Mart Ayında! Faizler Ne Olur?

TCMB, şubat ayında toplantı yapmayacak. Mart ayında ise enflasyondaki düşüşe bağlı olarak yeni bir faiz indirimi olasılığı oldukça yüksek. Mevduat faizlerindeki düşüşlere bakarak, gelecekte faiz indirimlerinin devam edeceği anlaşılıyor.

Aylık 35.500 TL Civarı Kazanç!

Mevduat faizinden elde edilecek kazanç, vadeye göre değişiklik gösterebilir. Özellikle yüksek mevduat faizi sunan bankalar daha yüksek getirilere yol açabilir. Örneğin, %45 faiz oranıyla 32 günlük vadeli mevduattan yaklaşık olarak 35.500 TL civarında kazanç sağlanabilir.

Mevduatta Getiri Hala Cazip Mi?

Çünkü mevduat faizi, reel getiri sağlamayabilir ve bu durum ileride zorluklara yol açabilir. Bu nedenle mevcut mevduat faizlerinin hala cazip olması önemlidir.

Mevduattan Sonra Hangi Yatırım Aracı Mantıklı?

Enflasyon ve faizlerdeki düşüş, tahvil fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Bileşik getirisi yüksek olan tahviller, yatırımcılara daha fazla getiri sağlayabilir. Bu nedenle mevduat sahipleri, daha yüksek getiri potansiyeli sunan tahvillere yönelebilirler.

Related Posts

Tam ve ağır hasarlı araçlar ile ilgili önemli değişiklik! Kriterler yeniden belirlendi

Trafik sigortalarında tam veya ağır hasarlı araç tespiti ile ilgili önemli değişikliğe gidildi. SEDDK, kriterler yeniden belirlendi. İşte o detaylar…

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarının bulunduğu Bursa’da, yılın ilk 3 ayında günlük üretilen 1206 otomobilden 731’i ihraç edildi.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir