Tanımlanamayan mikroorganizma milyon yıllık iz bıraktı

Jeologlar, Mikro Tünellerde Yaşayan Gizemli Canlıyı Keşfetti

Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden jeolog Cees Passchier liderliğindeki bir ekip, kaya içindeki mikroskopik delikleri inceleyerek bu gizemli oluşumları ilk kez bilimsel olarak tanımladı. Araştırmacılar, kaya içerisinde bulunan saf kalsiyum karbonat tozlarıyla dolu olan ‘mikro tünellerin’ jeolojik süreçlerle değil, kayaları “kemiren” organizmalar tarafından oluşturulduğunu belirledi.

Passchier, keşfin heyecan verici olmasını “Bu endolitik mikroorganizmanın gerçek kimliğini henüz bilmiyor olmamız” olarak nitelendiriyor.

Bilim insanlarının elde ettiği kanıtlar, bu canlıların yaklaşık bir milyon yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. O dönemde kayaçlar okyanus tabanında, ışık almayan ve organik materyallerle beslenen koşullarda bulunuyordu. Zamanla tektonik hareketler sonucu yüzeye çıkan kayalar, aşırı ısı ve basınca maruz kaldı ve içerdikleri biyolojik maddeler, organizmalar tarafından tüketilebilir hale gelmek için parçalandı.

Araştırmacılar, bu mikroorganizmaların kayalara su akıntıları aracılığıyla ulaşıp, daha nemli bir iklim döneminde burada yaşamlarını sürdürdüklerini düşünüyor. Mikro tünelleri oluşturan organizmaların, karbonat içinde hapsolmuş kısa zincirli hidrokarbonları ve diğer besin maddelerini çözerek tükettikleri ve asidik salgılarını kullandıkları tahmin ediliyor.

Bu organizmalar tarafından oluşturulan dikey tünellerin benzer yönde ilerlemesi dikkat çekici. Araştırmacılara göre bu durum, besin kaynaklarının tükenmesiyle birlikte organizmaların daha derinlere doğru kazı yapmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Fungusların oluşturduğu tünellerin aksine, bu mikro tüneller birbirine bağlanmıyor ve bilinmeyen bir biyolojik yapının varlığını gösteriyor.

Passchier, bu gizemli yaşam formunun hala var olabileceğine ve küresel karbon döngüsü üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğine dikkat çekiyor: “Bu yapının bilim dünyasında keşfedilmesi son derece önemli.”

Organizmaların kayaçlardan salınan karbon miktarının iklim modellerinde göz önünde bulundurulması gerekebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu mikro tünellerin Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl kayaçlarında oldukça yaygın olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

iPhone 17 Pro Max batarya kapasitesiyle rekor kırabilir

Apple’ın eylül ayında duyuracağı iPhone 17 serisi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Söylentilere göre, iPhone 17 Pro Max modeli, daha büyük bir bataryaya sahip olmak için bu yıl daha kalın ve ağır olacak. Bugün ortaya çıkan yeni sızıntılar, bu bataryanın ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.

Bilim insanlarından acil uyarı: 500 tür yok olabilir

Yeni yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, önümüzdeki 100 yıl içinde 500’den fazla kuş türü yok olma riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, bu “şok edici istatistik” karşısında acil ve özel koruma programlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.