Türk bankacılık mevzuatı Basel standartlarına uyumlu bulundu

BDDK açıklamasında, Basel Bankacılık Denetim Komitesinin 1974 yılında G10 ülkelerinin katılımıyla, üye ülkelerin bankacılık alanında bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlayacak bir platform olarak oluşturulduğu bildirildi.

Komitenin farklı ülkelerdeki bankacılık düzenlemelerinin yeknesaklaştırılmasını amaçlayan uluslararası standartları (Basel I-II-III standartları) yayımladığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda, 2014 yılında Basel Komite tarafından Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak kredi yoğunlaşma riskinin ölçülmesini teminen büyük kredilerin sınırlandırılmasına (Large Exposure – LEX) ve likidite riskinin ölçülmesini teminen net istikrarlı fonlama oranına (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ilişkin standartların yayımlandığı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin bankacılık sektörünün tabi olduğu düzenleyici çerçevenin uluslararası standartlar ve düzenlemelere uyumluluğunun sağlanmasının 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 88’inci maddesi çerçevesinde de BDDK’nin temel amaçlarından birini oluşturduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, 25 Mayıs 2009 itibarıyla Türkiye’nin komiteye üye olduğu kaydedilen açıklamada, “Ayrıca komite tarafından yayımlanan standartlara uyum sağlanacağı G-20 düzeyinde taahhüt edilmiş olup ülkemizin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board – FSB) üyeliği de Basel Standartları’na uyum sağlanmasını gerektirmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu kapsamda en son Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak yayımlanan büyük kredi sınırları (LEX) ve net istikrarlı fonlama oranına (NSFR) ilişkin düzenlemelerin 2023 ve 2024 yıllarında yürürlüğe girdiği bildirildi.

“Program, her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirmektedir”

Komite üyeliğinin önemli getirilerinin yanı sıra üye ülkelere bazı sorumluluklar da yüklediği vurgulanan açıklamada, “Bu kapsamda, komite tarafından 2012 yılında oluşturulmuş olan RCAP Basel Standartları’nın üye ülkeler tarafından zamanında ulusal mevzuatlara aktarılmasını ve uygulanan standartların tutarlılığını ve bütüncüllüğünü sağlamayı hedefleyen, her bir ülkenin ayrı ayrı değerlendirildiği ve standartların uygulanması açısından uluslararası yeknesaklık sağlanması vasıtasıyla küresel finansal istikrarın sağlanmasına katkı yapmayı amaçlayan bir programdır.” denildi.

Açıklamada, bu programın her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Ülkemiz, 2015-2016 yıllarında sermaye yeterliliği düzenlemeleri (SYR) ve likidite düzenlemelerine (Likidite Karşılama Oranı – LCR) ilişkin gerçekleştirilen RCAP denetiminde Basel standartlarına tam uyumlu bulunmuş ve tüm standartlara tam uyumlu bulunan az sayıda G-20 ülkesinden birisi olmayı başarmıştır. Bu defa, LEX ve NSFR’a ilişkin bankacılık düzenlemelerimiz 2024 yılının eylül ayında başlayan yeni bir RCAP sürecinden geçmiş ve değerlendirme raporu 2 Nisan 2025 tarihinde Komite tarafından onaylanarak Komite internet sitesi üzerinden tüm dünya kamuoyu ile paylaşılmıştır.”

Açıklamada şunlara vurgu yapıldı: “RCAP süreci sonunda ülkemiz bankacılık mevzuatı uluslararası Basel standartlarına tam uyumlu (Tablo 1 ve Tablo 2) bulunmuştur. Bu sonuçlar bankacılık sektörümüze ilişkin ulusal ve uluslararası piyasa katılımcıları nezdinde sağlanan güvenin ne derece haklı olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Bankacılık Kanununda Kurumumuza verilen görev ve sorumluluklar çerçevesinde uluslararası standartlara tam uyumlu, güçlü bir düzenleme ve denetim çerçevesini idame ettirmeye dönük Kurumumuz çalışmaları bundan sonraki süreçte de aynı titizlikle sürdürülmeye devam edecektir.”

Related Posts

Bakan Şimşek ABD’de yatırımcılarla buluştu

Bakan Şimşek, ABD’deki yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve geleceğe yönelik beklentilerini paylaştı. Enflasyonla mücadele, cari denge ve dış ticaret konularında hükümetin izlediği politikaları vurguladı.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

SGK sisteminde emeklilik, sigorta başlangıç tarihinden son ödenen prim gün sayısına kadar birçok değişkene bağlı olarak şekil alıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik planlaması ile ilgili detayları köşe yazısında ele aldı.

Fatsa’da Dev Mezgit Balığı Avlandı

76 yaşındaki balıkçı Ekrem İlkyaz, 2,5 kg’lık mezgitle Karadeniz’de büyük bir heyecan yaşadı.

Üç adet çeyrek altın bir asgari ücretle yarışıyor

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Brent petrol fiyatları yükseldi, Trump’ın eleştirileri piyasaları karıştırdı

ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerinin etkisiyle doların değer kaybetmesi, Brent petrolün fiyatının 65,88 dolara yükselmesine neden oldu. Ancak ticaret tarifeleri ve küresel ekonomik endişeler fiyatların yükselişini sınırlıyor.