STM Mühendisleri Tarafından Geliştirilen MRSS Platformu Hakkında Yenilikçi Bilgiler
STM mühendisleri tarafından özgün olarak geliştirilen MRSS platformu, askeri ve insani operasyonlar için geniş bir yelpazede kullanılabilecek yetenekler sunmaktadır.
Şirketin açıklamalarına göre, bu zırhlı birlik taşıma gemisi, kriz bölgelerinde hastane gemisi olarak kullanılabilirken, aynı zamanda gelişmiş helikopter harekatı ve arama-kurtarma operasyonları için de uygundur.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Malezya Kraliyet Donanması’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen MRSS platformunun uzun süreli ve maliyet etkin operasyonlar için ideal bir çözüm olduğunu belirtti.
Öte yandan, STM daha önce farklı ülkeler için benzer platformlar inşa etmiş olup, Malezya ile yapılan iş birliğinin güçlü bir devamı olarak bu yeni geminin öne çıktığını söyledi.
Çok Amaçlı Destek Gemisinin Özellikleri
Tam boyu 153 metre olan ve 9700 ton deplasmana sahip Çok Amaçlı Destek Gemisi, 500 kişilik amfibi personel kapasitesiyle dikkat çekiyor.
Geminin taşıma kapasitesi, 14 ana muharebe tankı ve 9 amfibi araç ile 2 adet 15 tonluk helikopterin iniş-kalkışına olanak tanıyan donanımlara sahiptir. MRSS’nin menzili 8000 deniz mili olup, 30 gün denizde kalma süresine sahiptir.
Platform, amfibi harekatlar, denizde lojistik destek, sancak gösterme ve daha birçok askeri görevin yanı sıra tıbbi destek, helikopter operasyonları ve arama-kurtarma gibi savaş dışı operasyonlarda da kullanılabilecek.
STM’nin verilerine göre, gemi üzerinde birçok silah sistemi ve modern tıbbi destek birimleri bulunmaktadır.
İhracat Potansiyeli ve Teknolojik Güç
MRS platformu ile Türk savunma sanayisinin mühendislik kapasitesini artırmayı hedefleyen STM, Malezya ile başlayan iş birliğinin yeni pazarlara açılma kapısını aralayacağını belirtiyor.
Malezya Kraliyet Donanması’nın gelecekte MRSS sınıfında bir gemiye ihtiyacı olduğu bilinmekte olup, STM’nin Türk mühendislik gücü sayesinde bu ihtiyacı karşılayabileceği ifade ediliyor.