Antibiyotik Kullanımında Dikkat: Hastanelik Olmayın

Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmeli, Hastanelik Olmayın

KONYA – Son zamanlarda ani hava değişiklikleri nedeniyle özellikle viral kökenli solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastanelere yoğun başvurular yaşanıyor. Uzmanlar, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini vurgulayarak iyileşmek isterken hastanelik olma riskine dikkat çekiyor.

Hava değişimlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, ani sıcaklık artışları ve düşüşleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastane başvurularında artış görülüyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, solunum yolu hastalıklarının soğuk havalarda artış gösterdiğini belirterek acil servislere başvuruların önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.

“Antibiyotik Kullanımı İçin Hekime Danışın”

Dr. Öğr. Üyesi Özer şunları söyledi: “Bu hastalıkların ana sebebi viral enfeksiyonlardır. Şu anda en fazla başvurulan hastalıkların viral kökenli olduğunu görüyoruz. Ancak toplumda yaygın bir yanlış kanı var. Hekime başvurduğunuzda ‘Antibiyotik yazmayacak mı, antibiyotik kullanmayacak mıyım?’ gibi endişeler dile getiriliyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken husus şudur: Antibiyotikler sadece bakterileri yok eder. Özellikle kış aylarında viral enfeksiyonlara daha sık maruz kaldığımızı belirtmiştim. Antibiyotik kullanımı sırasında yararlı bakterilerimizi de öldürmemiz gerekmektedir. Bu durum vücudumuzda direncin azalmasına neden olabilir ve birkaç günlük basit bir enfeksiyon, antibiyotik kullanımı sonrasında hastanede yatmamıza bile sebep olabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanımında hekim önerisine dikkat etmek önemlidir.”

Dr. Öğr. Üyesi Özer, hastalıkla baş etmenin yolları hakkında şunları kaydetti: “Beslenme büyük önem taşır, özellikle taze meyveler ve yeterli miktarda vitamin alımı sağlamak gereklidir. Dengeli spor yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek ile birlikte hekimin önerdiği ilaçları kullanarak vücudumuzu enfeksiyonlara karşı güçlendirebiliriz.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Sağlık

Related Posts

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.